Przepis na biszkopt w thermomix – puszysty i delikatny

By: Hanna

W dzisiejszym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie idealny przepis na puszysty i delikatny biszkopt, który możesz łatwo przygotować przy użyciu urządzenia Thermomix. Biszkopt to podstawa wielu wspaniałych deserów, takich jak torty, rolady czy ciasta. Dzięki naszemu sprawdzonemu przepisowi oraz Thermomixowi, będziesz mógł cieszyć się idealnym biszkoptem za każdym razem!

Składniki

Oto lista składników, które będą Ci potrzebne:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli

Przygotowanie

Postępuj zgodnie z poniższymi krokami, aby uzyskać doskonały biszkopt:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia lub natłuszczając i oprószając mąką.
  2. Umieść jajka, cukier oraz szczyptę soli w misce Thermomix. Zamknij pokrywę i ustaw urządzenie na prędkość 4 przez 5 minut, aby masa stała się puszysta i podwoiła swoją objętość.
  3. Przełóż masę do większej miski.
  4. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski z masą jajeczną. Delikatnie mieszaj za pomocą szpatułki, wykonując ruchy od dołu do góry, aby składniki się połączyły.
  5. Dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie delikatnie wymieszaj.
  6. Przelej przygotowaną masę do formy do pieczenia.
  7. Piecz biszkopt w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż nabierze pięknie złocistego koloru i będzie sprężysty w dotyku.
  8. Wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Porady i wariacje

Oto kilka porad, które mogą Ci się przydać:

  • Jeśli chcesz nadać biszkoptowi dodatkowego smaku, możesz dodać do masy startą skórkę cytrynową lub pomarańczową.
  • Jeśli lubisz intensywniejszy aromat wanilii, dodaj dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego.
  • Upewnij się, że jajka są w temperaturze pokojowej przed ich użyciem, aby uzyskać najlepszy efekt puszystości masy.
Zobacz też:  Ciasto migdałowe thermomix: przepyszny przewodnik

FAQ

Jak długo można przechowywać biszkopt?

Zapakowany w szczelną folię spożywczą lub przechowywany w hermetycznym pojemniku biszkopt można przechowywać przez około 2-3 dni w temperaturze pokojowej lub do tygodnia w lodówce.

Czy mogę zamrozić biszkopt?

Tak, biszkopt doskonale się zamraża. Upewnij się, że jest odpowiednio zapakowany, aby uniknąć wilgoci i przechowuj w zamrażarce przez maksymalnie 3 miesiące.

Czy mogę użyć tego biszkoptu do tortu?

Oczywiście! Nasz przepis na biszkopt jest idealny do przygotowywania tortów. Możesz go przekroić na warstwy i przełożyć ulubionym kremem oraz owocami.

Jak uniknąć spadania biszkoptu?

Aby uniknąć, że biszkopt spadnie po wyjęciu z piekarnika, upewnij się, że jest dobrze upieczony (sprawdź suchym patyczkiem) i że ostudził się w pozycji pionowej.

Zobacz także:

Dodaj komentarz