Ciasto marchewkowe thermomix – przepis na wyśmienite ciasto z wykorzystaniem thermomix

By: Hanna

W dzisiejszym artykule przedstawimy Ci niezwykle smaczny przepis na ciasto marchewkowe przygotowane za pomocą urządzenia Thermomix. To połączenie soczystej marchewki, aromatycznych przypraw i puszystego kremu sprawi, że to ciasto stanie się ulubioną słodką przekąską w Twoim domu.

Składniki:

  • 3 duże marchewki, obrane i starte
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Przyprawy: gałka muszkatołowa, imbir – do smaku
  • Szczypta soli

Przygotowanie ciasta marchewkowego w thermomix:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Włóż obrane i starte marchewki do kubka Thermomix. Zetrzyj na prędkości 5 przez kilka sekund, aż uzyskasz drobno zmieloną konsystencję.

3. Dodaj jajka, olej roślinny i cukier. Wymieszaj wszystko razem na prędkości 4 przez około 15 sekund.

4. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i szczyptę soli. Wymieszaj na prędkości 4 przez kolejne 20 sekund, aż składniki się połączą.

5. Przenieś przygotowane ciasto do przygotowanej formy do pieczenia i wyrównaj wierzch.

6. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 45-50 minut, lub do momentu gdy wkłuwając w środek ciasta wykałaczkę, wyjdzie ona sucha.

7. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Przygotowanie kremu:

1. W kubku Thermomix umieść wszystkie składniki kremu: 200g serka mascarpone, 100g śmietanki kremówki, 1/2 szklanki cukru pudru. Zmiksuj na prędkości 4 przez około 20 sekund, aż składniki się połączą i krem stanie się puszysty.

Zobacz też:  Karpatka thermomix - pyszny przepis na tradycyjny deser

Składanie ciasta:

1. Gdy ciasto będzie całkowicie wystudzone, przekrój je na pół, aby uzyskać dwie warstwy.

2. Na dolną warstwę ciasta nałóż połowę przygotowanego kremu i równomiernie rozprowadź.

3. Przykryj drugą warstwą ciasta.

4. Resztę kremu rozprowadź równomiernie na wierzchu ciasta.

Podanie:

Podawaj ciasto marchewkowe z Thermomix schłodzone. Możesz je udekorować dodatkowymi startymi marchewkami lub posypać delikatnie cynamonem dla podkreślenia aromatu.

FAQs:

Jak długo utrzyma się ciasto marchewkowe?

Jeśli przechowujesz je w lodówce, ciasto marchewkowe z kremem utrzyma się świeże przez około 3-4 dni.

Czy mogę zamrozić ciasto marchewkowe?

Tak, ciasto marchewkowe nadaje się do zamrażania. Upewnij się, że jest odpowiednio owinięte i przechowywane w szczelnym pojemniku przed umieszczeniem w zamrażarce. Przed podaniem po rozmrożeniu, upewnij się, że ciasto jest w pełni odmrożone.

Czy mogę dostosować ilość przypraw w przepisie?

Oczywiście! Przepis można dostosować do własnych preferencji. Jeśli lubisz intensywniejszy smak przypraw, zwiększ ilość gałki muszkatołowej, cynamonu czy imbiru. To twój wybór!

Zapraszamy do przygotowania tego wyśmienitego ciasta marchewkowego z wykorzystaniem Thermomix i delektowania się jego niepowtarzalnym smakiem oraz aromatem.

Zobacz także:

Dodaj komentarz