Zrób zakwas na żur w TM6

Szybki przepis na zakwas do żurku, który przygotujesz już w 5 minut!

Zakwas na żurek informacje
Szybki przepis na zakwas na żur

Ocena przepisu: ⭐⭐⭐⭐⭐

Święta Wielkanocne tuż tuż! A co stanowi pierwszą pozycję, której nie może nigdy zabraknąć na wielkanocnym stole? Oczywiście tradycyjny żurek na zakwasie. Jeszcze jakiś czas temu nie wyobrażałam sobie nawet, że będę w stanie samodzielnie przygotować zakwas do żurku. A teraz, dzięki  Thermomixowi, moim przepisem dzielę się nie tylko z rodziną i przyjaciółmi, ale także z Wami.

Wbrew panującemu przekonaniu, któremu ja również kiedyś uległam, przygotowanie zakwasu na żur wcale nie jest takie trudne. Nie wymaga ono także wielu składników, za to efekt jest niesamowity i zachwyca wszystkie zgromadzone przy wielkanocnym obiedzie osoby.

! Co jest najważniejsze w odpowiednio przyrządzonym zakwasie? Czas fermentowania. Zakwas na żur należy przygotować najlepiej 3 dni przed samym gotowaniem potrawy. A jeśli są wśród Was zwolennicy nieco kwaśniejszych smaków – optymalnie będzie zrobić to około 5 dni wcześniej. 

Zakwas na żur – składniki

Tak, jak wspominałam – do przygotowania zakwasu nie trzeba wielu wymyślnych składników. Cały przepis jest szybki i tani w przygotowaniu, a co najważniejsze otrzymujemy z niego naturalny, pozbawiony chemii produkt, który możemy wykorzystać w swojej kuchni.

Pyszny i aromatyczny żurek Thermomix

Lista składników potrzebnych na zakwas:

  • płatki owsiane 35 g
  • ziarna żyta 35 g
  • mąka żytnia żurkowa (typ 720) 35 g 
  • czosnek 1 ząbek
  • liście laurowe 1-2 szt
  • ziele angielskie 2 ziarna
  • woda 500 g

Ponadto, będą Ci potrzebne:

  • duży słoik lub szklana butelka (koniecznie czyste i dobrze wyparzone)
  • kawałek lnianej, bawełnianej lub innej ściereczki (ewentualnie papierowy ręcznik)
  • gumka recepturka lub sznurek

! Nie możesz nigdzie w sklepie dostać ziaren żyta? Nic straconego! W powyższym przepisie możesz zamiennie skorzystać z gotowej mąki żytniej razowej (typ 2000). 

Przygotowanie zakwasu

Jeśli myślicie, że na przygotowanie zakwasu należy poświęcić długie godziny, to jesteście w niemałym błędzie! Mnie samą zaskoczyło to, w jak szybki sposób można to zrobić korzystając jedynie z wielofunkcyjnego Thermomixu. A wystarczy na to zaledwie 5 minut!

Zakwas na żurek – krok po korku:

krok I. w suchym naczyniu miksującym umieszczamy płatki owsiane oraz ziarna żyta

krok II. składniki mielimy – obr. 10 | 1 min

krok III. zmielone na drobno składniki przesypujemy do butelki (lub słoja)

krok IV. na pokrywie naczynia miksującego stawiamy naczynie ze zmielonymi płatkami i ziarnami, odważamy do niego mąkę żytnią oraz wodę

krok V. czosnek obieramy i przekrawamy na pół wzdłuż, również dodajemy do naczynia razem z liściem laurowym oraz zielem angielskim

krok VI. całość mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką lub papierem ręcznikowym i zabezpieczamy sznurkiem (można to zrobić także gumką recepturką)

Gotowy zakwas na żurek przygotowany w ten sposób zakwas odkładamy w ciepłe miejsce i przechowujemy od 3-5 dni w temperaturze pokojowej. 

Należy pamiętać również o codziennym pomieszaniu zakwasu!

Ile można przechowywać zakwas na żurek?

Wielkanocny zakwas na żurek TM6

Jako, że przygotowanie zakwasu z Thermomixem jest banalnie proste, ja osobiście przygotowuję go raczej na bieżąco. Jeśli jednak należysz do grona tych osób, które wszystko lubią mieć gotowe dużo wcześniej, to gotowy zakwas możesz przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Ważne jest natomiast codzienne mieszanie i  kontrolowanie jego zapachu. Zakwas na żurek przydatny do spożycia charakteryzuje przyjemny aromat. Natomiast jeśli wyczujesz siarkę lub amoniak oznacza to, że zakwas jest już zepsuty i nie powinien zostać wykorzystany do gotowania.

Twoją uwagę powinna zwrócić także pleśń pojawiająca się na bokach naczynia lub na wierzchu przygotowanego zakwasu. Jej pojawienie się może wynikać ze źle wyparzonego pojemnika, w którym przechowywany był zakwas lub np. użycia brudnej łyżki podczas mieszania. W przypadku pojawienia się pleśni na zakwasie, niestety należy go natychmiast wyrzucić i nie może służyć jako baza do zupy.

Dlaczego domowy zakwas jest lepszy niż ten ze sklepu?

Zakwas na żurek przygotowany w Thermomixie to istota tradycyjnego przepisu przygotowanego w szybki i nowoczesny sposób. Czyli to, co lubię najbardziej! Dzięki dobrej jakości składnikom, wiem, że to co podaję mojej rodzinie jest zdrowe, pozbawione polepszaczy czy składników konserwujących, a także często dodawanego do sklepowych zakwasów – cukru. 

Zakwas do żuru nadaje zupie tradycyjnego, charakterystycznego kwaśnego posmaku. W te święta zaskocz swoją rodzinę i przygotuj go samodzielnie ❤

Pyszny, aromatyczny zakwas TM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *