Domowa kostka rosołowa - zrób ją szybko z Thermomix. Jedz zdrowo!

Przyprawy w zdrowszym wydaniu – domowa kostka rosołowa Thermomix

Bulion warzywny - zdrowa wersja kostki rosołowej
Przyprawa w zdrowszym wydaniu - kostka do zup Thermomix

Kto nie marzy o domowych, zdrowych smakach na talerzach? Jednak niestety, trudno nie zauważyć, iż większość “polepszaczy smaku”, które wykorzystujemy w domu, by doprawić swoje posiłki, w składzie posiada długi zapis z tablicy Mendelejewa. Jak sprawić, by nasze potrawy były zdrowo przyprawione? Konieczna będzie domowa kostka rosołowa Thermomix.

Nie jestem zwolenniczką sztucznych dodatków i chemicznych polepszaczy smaku, których skład nie jest jasny. Na co dzień staram się dbać o posiłki mojej rodziny, wychodząc z założenia, że zdrowy posiłek = zdrowy organizm. 

W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na dodatek, który wykorzystuje się w większości domów, prawie każdego dnia – czyli kostkę rosołową. Jednocześnie pokażę:

  • co tak naprawdę zawierają w sobie sklepowe kostki rosołowe,
  • dlaczego kostka rosołowa Thermomix ułatwia gotowanie,
  • jak przygotować tego typu koncentrat przypraw w wersji wege, mięsnej oraz…grzybowej.

Zapraszam do czytania, komentowania i eksperymentowania z własnymi pomysłami na domową kostkę rosołową.

Zrób sama pyszną i zdrową kostkę rosołową

Zobacz, co kupujesz – skład typowej kostki rosołowej

Gotowanie z Thermomixem stało się dla mnie bardzo ważne, między innymi dlatego, że przyrządzając bułeczki/zupy czy ciasta dla dzieci, zawsze wiem jakich składników użyłam. Czy przyglądałaś się chociaż raz, jakie składniki widnieją na opakowaniu pozornie świeżych i zdrowych bułeczek dla dzieci czy gotowych do podgrzania zup? To wręcz przerażające, ile chemii codziennie dostarczamy do swoich organizmów…

Możesz powiedzieć, że kostka rosołowa jest przecież niewielka: “cóż tak strasznego może w sobie skrywać?” Przyjrzyjmy się jej bliżej.

Podstawowym składnikiem sklepowych kostek rosołowych jest sól – podnosząca ciśnienie krwi i obciążająca pracę nerek. Na następnych pozycjach na liście plasują się zwykle:

  • utwardzony tłuszcz roślinny – przyczyniający się do rozwoju miażdżycy,
  • glutaminian monosodowy, inozydian oraz guanylan diosodowy – czyli wzmacniacze smaku sprzyjające otyłości,
  • maltodekstryny – które według niektórych badań mogą zwiększać skłonność do infekcji bakteryjnych oraz zwiększać odporność na antybiotyki (!),
  • mączka chleba świętojańskiego – która może powodować wzdęcia,
  • skrobia,
  • ekstrakt drożdżowy,
  • cukier,
  • regulator kwasowości,
  • przeciwutleniacze,
  • tłuszcz kurzy,
  • przyprawy,
  • aromaty oraz barwniki.

Gdzie zatem warzywa, które powinny stanowić podstawę tego typu produktów? Otóż suszone warzywa stanowią mniej więcej od 2-3% w składzie kostki rosołowej, którą kupujemy na co dzień w sklepie! Cała reszta to chemiczne związki i polepszacze, które wymieniłam powyżej. Czy teraz zgodzisz się ze mną, że warto przywiązywać większą uwagę do tego, co trafia do Twoich potraw i czas sklepowe polepszacze zamienić na domową kostkę rosołową?

Dlaczego kostka rosołowa Thermomix to zdrowszy zamiennik sklepowej?

Szybka i zdrowa kostka rosołowa Thermomix

Domowa kostka rosołowa Thermomix to dużo zdrowszy odpowiednik tradycyjnej sklepowej przyprawy. Dlaczego? Przede wszystkim sama kontrolujesz to, jakich składników używasz. Aby ją przyrządzić nie potrzebujesz wizyty w aptece czy sklepie dla chemików 😉 

Najlepiej jeśli do przygotowania domowej kostki rosołowej Thermomix użyjesz dobrej jakości warzyw. Te kupione w niewielkim warzywniaku czy na targu są zwykle dużo bardziej aromatyczne i mają więcej smaku niż te kupowane na dużych promocyjnych stoiskach w marketach.

Dzięki mojemu Thermomixowi dokładnie wiem, jak ją przyrządzić. I co ważne – robię to szybko i sprawnie! Zdrowe jedzenie oraz przygotowanie przypraw wcale nie musi być czasochłonne. Kostka rosołowa Thermomix powstaje w zaledwie kilka chwil, bez mojego wysiłku, czy dużego wkładu energii w jej przygotowanie.

A poza tym, to ja decyduje o finalnym smaku mojej przyprawy. Jeśli chcę mogę przygotować ją w wersji wege lub mięsnej. Dużym powodzeniem w moim domu cieszy się także esencjonalna wersja grzybowa domowej przyprawy, która idealnie pasuje do sosów czy zup grzybowych. 

Łatwa w przygotowaniu domowa kostka rosołowa to dodatek bez którego praktycznie nie mogłabym się obejść w kuchni. A gdy ją przyrządzisz, zobaczysz sama, że smak jest nieporównywalnie lepszy niż ten w gotowych koncentratach, z których korzystałaś do tej pory.

Domowa kostka rosołowa – niezbędne składniki

Kostkę rosołową domowej roboty w Thermomixie znajdziesz w kategorii “Dodatki”, jako “WARIANT KOSTKA ROSOLOWA W TM6”. Tam również dostępny jest cały przepis na to, jak przyrządzić koncentrat.

Jeśli jednak zawczasu wolałabyś upewnić się, że w domu posiadasz wszystkie niezbędne składniki, poniżej powtórzę składniki przepisu na domową kostkę rosołową z użyciem Thermomixu.

Kostka rosołowa - wygodna, świeża i zdrowa z Thermomix

Warzywna kostka rosołowa

Składniki:

  • 150 g selera,
  • 100 g marchwi,
  • 100 g cebuli,
  • 50 g pomidorów,
  • 70 g cukinii, 
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 300 g soli gruboziarnistej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 50 g tartego parmezanu, 
  • 30 g wody (lub opcjonalnie białego wytrawnego wina),
  • kilka liści bazylii lub rozmarynu do smaku (według uznania).

Mięsna kostka rosołowa 

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego,
  • 300 g warzyw (seler, marchewka, cebula),
  • ząbek czosnku,
  • 2 liście szałwii, 
  • 1 liść laurowy,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • 300 g soli gruboziarnistej
  • 30 g wody (lub opcjonalnie czerwonego wytrawnego wina).

Grzybowa kostka rosołowa

Składniki:

  • 80 g prawdziwków,
  • 400 g warzyw ( seler, cebula, czosnek, pietruszka),
  • 300 g soli gruboziarnistej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 30 g wody (lub opcjonalnie wina białego wytrawnego).

Natomiast w każdym przypadku przygotowanie koncentratu jest dość podobne. Na początku warzywa, grzyby, czy warzywa i mięso należy rozdrobnić. Następnie gotować. Dodać sól, przyprawy i parmezan (w przypadku kostki warzywnej), a także wodę lub wino. Wino wydobywa lepszy, bardziej intensywny smak potrawy, jednocześnie przy zastosowaniu takiej ilości (i wygotowaniu alkoholu) nie trzeba się martwić, nawet jeśli domową kostką rosołową doprawiane są potrawy dla dzieci. 

Koncentrat należy gotować do czasu, aż uzyska zadowalającą gęstą konsystencję. A wszystkie dokładne wytyczne poda Ci w trakcie gotowania Thermomix.

Przechowywanie kostki rosołowej z Thermomixu

Zaleca się przechowywanie sporządzonego koncentratu przypraw w szczelnym słoiczku lub pojemniczku typu Tupperware. Domowej roboty kostka rosołowa jest przydatna do spożycia przez około 2 miesiące (u nas kończy się zdecydowanie przed upływem tego terminu 😉 ) o ile trzymana jest w lodówce.

Sprawdzonym trickiem, który często wykorzystuje osobiście jest także mrożenie przygotowanej przeze mnie przyprawy. W tym celu korzystam z silikonowych foremek, które w lecie sprawdzają się do kostek lodu. Umieszczona tam niewielka porcja koncentratu nawet kształtem przypomina tradycyjną kostkę rosołową. Jest jednak od niej o niebo zdrowsza!

Kostka rosołowa Thermomix – więcej smaku, zdrowsza wersja

Gdy opanujesz już do perfekcji przepis na domową kostkę rosołową, możesz zacząć eksperymentować dodając do niego więcej składników czy ziół, które lubi Twoja rodzina.

Podobną kostkę rosołową Thermomix możesz stworzyć także w wersji pomidorowej (np. z suszonymi pomidorami i bazylią) i wykorzystywać jako dodatek do sosu spaghetti czy zupy pomidorowej. 

Przygotowana w ten sposób kostka rosołowa jest zdrowa i pyszna, a przy tym wydajna w wykorzystaniu. 

Kostka rosołowa Thermomix

Masz pomysł co jeszcze dodać, aby stworzyć ciekawą przyprawę? Podziel się nimi w komentarzu!

banany beza biała czekolada chałka chałka z kruszonką chleb chleb pszenny cytryny czekolada deser dobre gotowanie domowa piekarnia drożdże drugie danie Firend gotowanie na parze kostka rosołowa magiczny garnek miód napój napój pomarańczowo-cytrynowy orzeźwienie placuszki bananowe pomarańcze Przedstawiciel Handlowy Thermomix przyprawy pyszności szybkie gotowanie szybki przepis słodkie śniadanie thermomix Thermomix Friend TMF truskawki Varoma Wielkanoc witamina C zakwas na żur zdrowo zdrowy przepis zupa zupa i danie na Varomie łatwy przepis śniadanie żurek

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *