Thermomixowa Rozkosz - domowa piekarnia

Prosty przepis na chleb thermomix – sycące wypieki w kilka chwil!

Prosty przepis na chleb thermomix
Prosty przepis na chleb Thermomix u thermomixowa-rozkosz.pl

Słuchając swoich znajomych, rodzinę, współpracowników wiele razy słyszałam pytanie – Czy macie może jakiś prosty przepis na chleb? Nie rwałam się do odpowiedzi, bo szczerze – nigdy nie przygotowywałam pieczywa i wydawało mi się to dosyć skomplikowanym zadaniem. Nadeszła jednak odpowiednia chwila i wreszcie udało mi się spróbować zrobić swój własny, domowy chleb. Czy efekt był zadowalający i czy faktycznie jest  to, aż tak trudne? Po odpowiedzi zapraszam Was do dalszej części artykułu 🙂

Odkąd w moim domu zagościł Thermomix próbuję różnorodnych dań i smaków, korzystam z wielu przepisów i staram się tworzyć własne receptury. Takie podejście pozwala mi na komponowanie potraw, których nigdy nie odważyłabym się zrobić przed zakupem magicznego garnka, jakim jest Thermomix, w tym także chleba.

Determinanta do nabycia nowych umiejętności i wypiekania domowego chleba

Nie ukrywam, że mocno do nauki wypieku chleba zmotywowała mnie przykra sytuacja wywołana pandemią COVID-19. Czas izolacji, ograniczenie wychodzenia z domu wywołał tęsknotę u mnie i całej rodziny za smakowitym zapachem świeżego pieczywa, lekką, chrupką skórką czy małą piętką chlebka z masłem i szczyptą soli. Niby tak niewiele, a tak bardzo nam wszystkim tego brakowało – prostego i jednocześnie bezcennego smaku dobrego pieczywa.

Zadanie proste, szybkie i przyjemne, czyli chleb z Thermomix

Wyrabianie ciasta na pszenny chleb

W któryś sobotni poranek zdecydowałam się na rozpoczęcie misji – domowa piekarnia i to w znaczeniu dosłownym. Jedynym problemem był wybór rodzaju chleba, ponieważ w Thermomix znajduje się kilka różnych przepisów, jak:

  • chleb pszenny,
  • chleb wiejski,
  • chleb pszenno-żytni na drożdżach,
  • chleb musli,
  • chleb czworaczek,
  • chleb z ziołami,
  • chleb pszenny tostowy,
  • chleb żytni na zakwasie,
  • ekspresowy chleb bezglutenowy,
  • ziołowy chleb pełnoziarnisty,
  • chleb orkiszowy a nawet chleb z serem i salami!

Powyżej wymieniłam tylko kilka propozycji jakie znajdziemy w Thermomix pod hasłem chleb. Jak widzicie przepisów jest naprawdę mnóstwo! To co może przysporzyć nam kłopotu, to niezdecydowanie, który przepis wybrać.

Tym razem udało mi się podjąć decyzję szybko i konkretnie. Nie musiałam długo się zastanawiać, ponieważ w domu miałam składniki pasujące wprost idealnie do pozycji numer 1, a dokładniej do chleba pszennego

Prosty przepis na pyszny chleb – krok po kroku

Aromatyczny i miękki chleb Thermomix

Poniżej załączam dla Was informacje ze składnikami niezbędnymi do wykonania przepisu oraz schematem przedstawiającym krok po kroku w przygotowaniu chleba w Thermomix.

Na samym początku zaopatrzcie się w takie składniki jak:

  • drożdże świeże 40 g
  • mąka pszenna 500 g
  • mleko 300 g
  • oliwa z oliwek 25 g
  • cukier 5 g (ok. 1 łyżeczka)
  • sól 6 g (ok. 1 łyżeczka)
  • masło lub oliwa z oliwek do natłuszczenia brytfanny

! Mała uwaga ode mnie – zawsze staram się, aby składniki nie były wyjęte wprost z lodówki. Warto chwilę przed pieczeniem wyjąć je i odstawić, tak by ich temperatura lekko się podniosła.

Thermomixowa Rozkosz misja - chleb pszenny

Do przygotowania chleba przydadzą się, poniżej wymienione sprzęty:

  • brytfanna ok. 24 cm Ø
  • blacha do pieczenia
  • kratka na ostygnięcie chleba
  • wilgotna, bawełniana ściereczka

Teraz czas na łączenie produktów.

krok I. do Thermomixowego garnka dodajemy całe mleko

krok II.  podgrzewamy mleko do około 35  st. C – obr. 1 | 1 min. | 20 st.C

! Świeże drożdże w cieczy o temperaturze wyższej, aniżeli 42 st. C nie będą fermentować

krok III. rozdzielamy drożdże i dodajemy je do mleka

krok IV. do garnka dodajemy cały cukier – obr. 1 | 2 min. | 37 st. C

krok V. dokładamy do misy masło lub oliwę, mąkę oraz sól – interwał | 4 min.

! Polecam przesiać mąkę zanim połączymy ją z pozostałymi składnikami

krok VI. miskę lub garnek smarujemy tłuszczem (masło, oliwa) 

krok VII. przekładamy ciasto z Thermomix do przygotowanego naczynia

krok VIII. należy odstawić miskę z ciastem i przykryć ją wilgotną ściereczką na około 20 minut – do momentu podwojenia objętości przez ciasto

krok XI. gdy ciasto odpowiednio wyrosło nadchodzi czas na formowanie chlebka, wyjmujemy ciasto z miski i tworzymy z niego np. okrągły kształt

krok X. jeśli nasze ciasto ma już kształt idealny zostawiamy go pod ściereczką na około 30 min. do wyrośnięcia

krok XI. w międzyczasie nagrzewamy piekarnik – 230 st. C | tryb konwencjonalny 

! Tryb konwencjonalny to sposób, w którym piekarnik ogrzewany jest za pomocą 2 grzałek – góra, dół

krok XII. wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę lub na kamień do pieczenia 

krok XII. nacinamy chleb znakiem krzyża za pomocą noża lub żyletki

krok XIV. wkładamy nasze ciasto do nagrzanego piekarnika – 230 st. C | 10 min. 

krok XV. po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy chleb przez ok. 25 min. – 200 st. C | 25 min.

krok XVI. wyjmujemy wypiek na kratkę, niech poleży 10-15 minut i gotowe – możemy śmiało wcinać pyszny i chrupiący chleb!

Uwielbiam moment, kiedy w domu rozchodzi się ten aromatyczny, pyszny zapach chleba i mogę poczęstować nim swoich najbliższych 🙂

Świeże kromki chleba pszennego

Domowe wypieki, domowy chleb – zalety

Pszenny chleb na drożdżach z Thermomix jest naprawdę bardzo prosty i jednocześnie smaczny. Według mnie każdy chleb upieczony w domu jest lepszy od kupnego. Dlaczego? Ponieważ:

  • domowe wypieki będą tańsze aniżeli te z piekarni o podobnym składzie i wadze,
  • możemy do woli modyfikować przepisy i dodawać ulubione dodatki do chleba,
  • chleb pieczony w piekarniku może smakować tak, jak wypieki z piekarnii, a nawet lepiej!
  • możemy wybrać składniki wysokiej jakości, co nieraz bywa wątpliwe lub trudne do sprawdzenia przy zakupionym chlebie w piekarni czy supermarkecie,
  • możemy zjeść chleb prosto z pieca, ciepły i pachnący co może być niewykonalne przy zakupie chleba w sklepie.
Miękki, puszysty i prosty chleb Thermomix

Po pierwszym moim wypieku pieczywa zachciało mi się zdecydowanie więcej. Spróbowałam także przygotowywać inne rodzaje chlebów, również te na zakwasie. W kolejnych wpisach chętnie podzielę się z Wami przepisami, z których korzystałam. Niektóre z nich myślę, że na zawsze zagoszczą w mojej kuchni. 

Thermomixowa Rozkosz - chleb pszenny

Jeśli macie podpowiedzi lub ciekawe, sprawdzone przepisy na chleb – śmiało piszcie i dzielcie się swoimi pomysłami oraz ulubionymi smakami. Z przyjemnością poznam Wasze pomysły i inspiracje 🤗🤗

banany beza biała czekolada chałka chałka z kruszonką chleb chleb pszenny cytryny czekolada deser dobre gotowanie domowa piekarnia drożdże drugie danie Firend gotowanie na parze kostka rosołowa magiczny garnek miód napój napój pomarańczowo-cytrynowy orzeźwienie placuszki bananowe pomarańcze Przedstawiciel Handlowy Thermomix przyprawy pyszności szybkie gotowanie szybki przepis słodkie śniadanie thermomix Thermomix Friend TMF truskawki Varoma Wielkanoc witamina C zakwas na żur zdrowo zdrowy przepis zupa zupa i danie na Varomie łatwy przepis śniadanie żurek

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *