Wyjątkowy deser z Thermomix

Deser na Walentynki – czyli niebanalne truskawki Thermomix

Deser na Walentynki sosu vide

Czy Wy także jak ja należycie do osób, które uwielbiają gotowaniem sprawiać przyjemność swoim bliskim? Walentynki – czyli Święto Zakochanych tuż tuż. Warto w tym roku pomyśleć o oryginalnym, słodkim deserze dla dwojga, który wprawi Waszą drugą połówkę w zachwyt. W niniejszym wpisie przedstawiam Wam mój pomysł na deser na Walentynki – truskawki sous vide z musem z białą czekoladą i bezą. Zapraszam do testowania!

Dlaczego na moją romantyczną walentynkową kolację wybieram właśnie ten pomysł na deser? To proste! Truskawki już od dawna uważane są za skuteczny, a jednocześnie pyszny i naturalny afrodyzjak. Uwielbiam łączyć je z białą czekoladą. A dla udoskonalenia mojego przepisu postanowiłam dodać do nich bezę, której tekstura nada daniu przyjemnej chrupkości i dodatkowej słodyczy

Pyszne truskawki na deser Thermomix

! W przygotowaniu tego deseru na Walentynki ważne jest, aby był on składany bezpośrednio po przygotowaniu jego składników, zaraz przed podaniem. Wtedy zachowa odpowiednie konsystencje i właściwe struktury. W przypadku zbyt długiego przechowywania gotowego deseru w lodówce – beziki mogą zmięknąć, truskawki stracić swoją świeżość, a bita śmietana przybrać nieapetyczny rozmyty kształt.

Składniki potrzebne do przygotowania deseru

Składniki na deser walentynkowy, który przygotowuję można podzielić na dwie grupy:

  1. Mus z białej czekolady:
  • 200 g mocno schłodzonej śmietany (o zawartości tłuszczu 30% lub 36%)
  • 100 g pokrojonej na kawałki białej czekolady dobrej jakości
  • 200 g serka kremowego typu mascarpone, podzielonego na kawałki
  • ¼ laski wanilii (tylko nasiona)
  1. Truskawki (sous-vide)
  • 400 g świeżych przekrojonych na połówki truskawek
  • około 1,5 l wody – do całkowitego przykrycia worków (plus dodatkowa ilość wody do napełnienia miski)
  • 2 kawałki skórki z pomarańczy (bez białych błonek)
  • 30 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • opcjonalnie do smaku pół łyżeczki mielonego cynamonu

Ponadto do przygotowania deseru konieczne będzie wykorzystanie:

  • 70 g pokruszonych herbatników, ja w tym przepisie wykorzystałam już gotowe, małe beziki 🙂
  • oraz oczywiście pomoc naszego niezastąpionego w kuchni -Thermomix.

Mus z białej czekolady Thermomix

Pierwszym krokiem podczas tworzenia walentynkowego deseru będzie przygotowanie musu z białej czekolady Thermomix. Dzięki naszemu urządzeniu nie jest to ani trudne, ani męczące 😉

Pokruszona beza - Thermomixowa Rozkosz

krok I. w czystym i suchym naczyniu miksującym należy umieścić beziki i rozdrobnić je – obr. 5 | 4 s.

krok II. następnie beziki należy przełożyć do innego naczynia i odstawić na chwilę, a naczynie miksujące oczyścić i osuszyć

krok III. należy nałożyć motylek

krok IV. do czystego naczynia miksującego wlać mocno schłodzoną śmietanę i ubijać ją obr. 3, aż do momentu gdy uzyska konsystencję typową dla bitej śmietany – obr. 3

krok V. zdjąć motylek

krok VI. bitą śmietanę przełożyć do dużej miski, odstawić i ponownie oczyścić naczynie, w którym ubijana była śmietana

krok VII. do naczynia miksującego włożyć czekoladę i rozdrobnić ją – obr. 9 | 10 s.

krok VIII. czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno

krok XIX. dodać wanilię, roztopić ją  – obr. 1 | 4 min. | 50 st. C

krok IX. następnie do naczynia dodać serek kremowy, wymieszać – obr. 3 | 30 s.

krok X. całość przełożyć do miski z bitą śmietaną i delikatnie wymieszać kopystką, tak aby śmietana nie straciła swojej objętości

krok XI. całą masę przełożyć do szprycy do rękawa cukierniczego, po czym włożyć do lodówki

krok XII. umyć naczynie miksujące

krok XIII. schłodzony mus z białej czekolady należy wyciągnąć z lodówki tuż przed przygotowaniem całego deseru i podaniem

Truskawki Thermomix – jak przyrządzić je w sous-vide?

Truskawki pyszne i świeże na deser

Choć może brzmieć to na skomplikowane, to przygotowanie truskawek Thermomix tą metodą nie jest niczym trudnym, natomiast ich smak i efekt ostateczny wart jest skorzystania z metody sous-vide.

krok I. na pokrywie naczynia miksującego odważyć w misce 400 g truskawek i odstawić je

krok II. dużą miskę napełnić wodą

krok III. do dwóch worków strunowych włożyć po połowie odważonych wcześniej truskawek oraz 1 kawałek skórki z pomarańczy i opcjonalnie po  1 szczypcie cynamonu

krok IV. zamknąć worki, pozostawiając ok. 3 cm szczelinę w zamknięciu

krok V. powoli pojedynczo zanurzać worki w wodzie (zamknięciem do góry), aby woda wypchnęła z ich wnętrza powietrze. Kontynuować aż do momentu, gdy brzeg worka z zamknięciem znajdzie się tuż nad powierzchnią wody. Zamknąć szczelnie worek do końca, odstawić – czynność powtórzyć z drugim woreczkiem

krok VI. założyć osłonę noża miksującego

krok VII. do naczynia miksującego włożyć zamknięte szczelnie worki z truskawkami. Zalać sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny oraz wodą nie przekraczając maksymalnej pojemności naczynia miksującego, po sprawdzeniu czy worki będą w całości zanurzone, wyjąć je na chwilę i odstawić

krok VIII. uruchomić tryb sous-vide – 15 min. | 80 st. C

krok IX. do naczynia miksującego włożyć obydwa woreczki z truskawkami  zanurzyć w wodzie

krok X. uruchomić sous-vide – 18 min. | 80 st. C

krok XI. po upłynięciu czasu, ostrożnie wyjąć worki przy pomocy szczypców kuchennych i pozostawić do ostudzenia na około 10 min

krok X. gdy woreczki z truskawkami Thermomix będą chłodne, wstawić do lodówki na 15 min

Tuż przed podaniem

Na Walentynki i każdą okazję - Thermomix

Cały deser należy złożyć bezpośrednio przed podaniem. Wszystkie składniki (poza bezikami) powinny być dokładnie schłodzone

Deser walentynkowy warto podawać w przezroczystych pucharkach lub dużych kieliszkach. 

krok I. na dnie należy ułożyć pokruszone beziki

krok II. następnie z rękawa cukierniczego wycisnąć na nie zimny mus z dodatkiem białej czekolady

krok III. na warstwie kremu rozłożyć truskawki sous-vide i przykryć je drugą porcją kremu

krok IV. na wierzch deseru pokruszyć bezę

krok V. pyszny deser na Walentynki jest gotowy do podania!

Niebanalne truskawki Thermomix – lekki deser na Walentynki

Deser w kieliszkach - pysznie

Istotą walentynkowego deseru jest oddanie w nim swojej czułości, troski i miłości do drugiej osoby. Możecie być pewni, że przyrządzając tak uroczy, a jednocześnie lekki i kremowy deser na Walentynki, Wasza druga połówka doceni Wasze starania oraz włożony w niego wysiłek. 


A Wy, macie jakieś ulubione przepisy na romantyczne desery dla dwojga? 

banany beza biała czekolada chałka chałka z kruszonką chleb chleb pszenny cytryny czekolada deser dobre gotowanie domowa piekarnia drożdże drugie danie Firend gotowanie na parze kostka rosołowa magiczny garnek miód napój napój pomarańczowo-cytrynowy orzeźwienie placuszki bananowe pomarańcze Przedstawiciel Handlowy Thermomix przyprawy pyszności szybkie gotowanie szybki przepis słodkie śniadanie thermomix Thermomix Friend TMF truskawki Varoma Wielkanoc witamina C zakwas na żur zdrowo zdrowy przepis zupa zupa i danie na Varomie łatwy przepis śniadanie żurek

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *