Chałka z kruszonką idealna i pyszna z Thermomix TM6

Chałka z kruszonką – idealna do koszyczka i na wielkanocny stół

Chałka z kruszonką Thermomix informacja
Chałka Thermomix idealna na co dzień jak i od święta

Ocena przepisu: ⭐⭐⭐⭐⭐

Przygotowanie koszyczków wielkanocnych i tradycyjne święcenie pokarmów to coś, co uwielbiają wszystkie dzieci 🐣🐣 Pomimo, iż ten rok z racji pandemii jest nieco zwariowany, nie zapominajmy o przekazywaniu i uczeniu najmłodszych naszych pięknych polskich tradycji i zwyczajów 💗

Jednym z pokarmów, które co roku muszą znaleźć się w naszym wielkanocnym koszyku jest oczywiście chleb. W tym roku zastępuję go słodką chałką z kruszonką, wyrażając cichą nadzieję, aby w naszym życiu nie zabrakło słodyczy 😉

Chałka z kruszonką to oczywiście idealna propozycja nie tylko na Święta. Często przygotowuję ją dla dzieci na podwieczorek czy na pokazach Thermomix. Jest znacznie smaczniejsza niż ta sklepowa, nie wymaga wielu składników, a ponadto pysznie smakuje zarówno sama, jak i z dodatkami w postaci: masła, dżemu czy ze szklanką mleka.

Składniki potrzebne na przygotowanie chałki

Składniki idealne na chałkę z kruszonką z TM6

Tak jak już wspomniałam, do przygotowania naszej chałki nie trzeba wielu wyszukanych składników. Sama chałka powstaje na bazie ciasta drożdżowego, natomiast kruszonka to ciasto kruche (jak sama jej nazwa wskazuje). Listę wszystkich produktów, które będą nam potrzebne, znajdziecie poniżej.

! Chałkę można przygotować również w wersji bez kruszonki. Jednak warto pokusić się o jej dodanie, gdyż nie jest czasochłonna, a daje świetny (i pyszny) efekt 😉

Składniki na kruszonkę:

  • mąka pszenna (lub mąka krupczatka) 30 g
  • cukier 20 g
  • masło (pokrojone w kawałki) 25 g

Składniki na chałkę:

  • mąka pszenna 500 g
  • jajka 2 szt
  • żółtka 2 szt
  • masło (pokrojone w kawałki) 100 g
  • cukier 50 g
  • cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • świeże drożdże (pokruszone) 40 g
  • mleko 150 g
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • kakao (opcjonalnie, ja wykorzystuję je, by ciasto nabrało pięknego koloru).

Ponadto będą nam potrzebne akcesoria kuchenne takie jak: papier do pieczenia, pędzelek do ciasta oraz blacha.

Chałka z kruszonką – przygotowanie

Przygotowanie chałki krok po kroku

Jeśli do tej pory ciasta drożdżowe nie były Waszą domeną, bez obaw, dzięki Thermomixowi wszystko uda się idealnie. Wystarczy skorzystać ze świeżych składników (szczególnie ważne są tu świeże drożdże) i trzymać się przepisu.

Jak przygotować chałkę z kruszonką?

Przygotowanie kruszonki

krok I. do naczynia miksującego wsypać wszystkie składniki kruszonki (mąkę, cukier i masło)

krok II. składniki wymieszać obr. 4 | 10 sek.

krok III. kruszonkę przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki na czas przyrządzania chałki

Przygotowanie chałki

krok I. w misce naczynia miksującego umieścić: 1 (rozbite uprzednio) jajko, 2 żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże oraz mleko

krok II. wszystkie składniki podgrzewać obr. 2 | 37°C | 4 min.

krok III. dodać mąkę i sól, wyrabiać 3 minuty, a następnie pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na około 30 minut (aż podwoi swoją objętość)

krok IV. blachę wyłożyć papierem do pieczenia

krok V. wyrośnięte ciasto wyciągnąć z miski, podzielić na 2 części. A każdą część na 3 kolejne jeszcze mniejsze (łącznie 6). Z każdej części ciasta uformować wałeczek (długości około 20 cm)

krok VI. z 3 wałeczków zapleść ciasto na kształt warkocza i umieścić je na blasze wyłożonej papierem. To samo powtórzyć z pozostałymi 3-ma wałeczkami

krok VII. obydwa warkocze z ciasta pozostawić na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia

krok VIII. piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C

krok IX. chałki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wyciągniętą z lodówki kruszonką

krok X. chałki z kruszonką piec w piekarniku 20-25 minut, aż do momentu uzyskania złotego koloru

Po upływie czasu i upieczeniu, uchylić drzwiczki piekarnika i chwilę odczekać. Chałkę wyciągnąć z piekarnika dopiero po paru minutach od upieczenia, aby ciasto nie opadło. Ostudzić.

! Z przepisu na chałkę możesz przygotować także przepyszne bułeczki z kruszonką, które idealnie sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek dla Twoich dzieci.

Chałka z kruszonką zobacz jak świetnie wygląda!

Domowa chałka z kruszonką

Domowa pyszna chałka zachwyci Twoją rodzinę swoim delikatnym smakiem i aromatem. Najlepiej smakuje, gdy jest świeża, jedzona zaraz po ostudzeniu. U nas w domu znika w mgnieniu oka, aż do ostatniego okruszka.

Każdy ją lubi! Chałka z kruszonką smakuje dzieciom i dorosłym - zobacz!

Jeśli jednak chcesz przygotować chałkę na przykład dzień wcześniej i podać rano na Wielkanocne śniadanie, wystarczy prawidłowo ją przechowywać. Wystudzoną chałkę można zamknąć w foliowym woreczku lub w szczelnym chlebaku, by na następny dzień była równie pyszna i zachowała swoją świeżość.

Jeśli wolicie bardziej wytrawne pieczywo, sprawdźcie mój przepis na prosty i szybki chleb z Thermomixa.

Pachnąca, pyszna chałka z Thermomix TM6

banany beza biała czekolada chałka chałka z kruszonką chleb chleb pszenny cytryny czekolada deser dobre gotowanie domowa piekarnia drożdże drugie danie Firend gotowanie na parze kostka rosołowa magiczny garnek miód napój napój pomarańczowo-cytrynowy orzeźwienie placuszki bananowe pomarańcze Przedstawiciel Handlowy Thermomix przyprawy pyszności szybkie gotowanie szybki przepis słodkie śniadanie thermomix Thermomix Friend TMF truskawki Varoma Wielkanoc witamina C zakwas na żur zdrowo zdrowy przepis zupa zupa i danie na Varomie łatwy przepis śniadanie żurek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *